Dobijanje privremenog boravka u Republici Srbiji

Dobijanje privremenog boravka u Republici Srbiji pruža mogućnost stranim državljanima da zakonito borave u zemlji na određeni period.

Razlozi za privremeni boravak: Postoje različiti razlozi zbog kojih strani državljani mogu aplicirati za privremeni boravak u Republici Srbiji. To mogu biti studiranje, zaposlenje, porodično okupljanje, preduzetništvo ili humanitarni razlozi. Svaki razlog zahteva specifičnu dokumentaciju i ispunjavanje određenih uslova.

Boravak u Srbiji i poreski rezident

Pre nego što dobijete boravišnu dozvolu u Srbiji, prvo morate da dobijete beli karton. 

Zakon predviđa sledeće uslove za tajming ovog dokumenta:

Osoba koja udje na teritoriju Republike Srbije, mora da ga sačini u roku od 24 sata u najbližoj policijskoj stanici;

Ovaj uslov je relevantan ne samo za lica koja ispunjavaju uslove za dobijanje državljanstva Srbije ili boravišne dozvole, već i za turiste. Hoteli/stanodavci su obavezni da pomognu pri registraciji. Ako se neko zaustavi kod druge osobe, treba zajedno da dođu u policijsku stanicu i izvuku, beli karton”. Lica bez ovog dokumenta mogu biti kažnjena novčanom kaznom.

Prednosti dobijanja boravišne dozvole u SRBIJI

Dobijanje boravišne dozvole u Srbiji nosi sa sobom brojne prednosti i benefite. Evo nekoliko ključnih prednosti dobijanja boravišne dozvole u Republici Srbiji:

Legalni boravak:

Boravišna dozvola omogućava stranim državljanima da legalno borave u Republici Srbiji.

To pruža sigurnost i osigurava da se poštuju zakoni i propisi zemlje.

Rad i zapošljavanje:

Sa važećom boravišnom dozvolom, imate pravo da se zaposlite i radite u Srbiji. Ovo vam pruža priliku da pronađete posao i ostvarite profesionalne ciljeve u zemlji.

Pristup obrazovanju:

Boravišna dozvola omogućava pristup obrazovnim ustanovama u Srbiji. Možete se upisati na univerzitet, pohađati kurseve ili obrazovne programe i sticati nova znanja i veštine.

Pristup zdravstvenim uslugama:

Imajući boravišnu dozvolu, imate pravo na pristup zdravstvenim uslugama u Srbiji. Možete koristiti zdravstveno osiguranje i dobiti kvalitetnu medicinsku negu tokom boravka u zemlji.

Porodično okupljanje:

Boravišna dozvola vam omogućava da dovedete svoju porodicu u Srbiju i da boravite zajedno. Ovo je posebno važno za one koji žele biti sa svojim partnerom, decom ili drugim članovima porodice.

Putovanje:

Sa važećom boravišnom dozvolom, imate mogućnost slobodnog putovanja unutar Schengenske zone. Ovo olakšava putovanja u druge evropske zemlje bez potrebe za dodatnim vizama ili ograničenjima.

Druge pogodnosti:

Pored navedenih prednosti, boravišna dozvola može vam omogućiti pristup bankovnim uslugama, otvaranje računa (1-7 dana), učešće u socijalnim programima i ostvarivanje drugih prava koja su dostupna državljanima Srbije.

Dokumentacija:

Da biste aplicirali za privremeni boravak u Republici Srbiji, potrebno je prikupiti sledeću dokumentaciju:

Važeći putni dokument:

Potrebno je obezbediti kopiju važećeg pasoša.

Viza:

 U zavisnosti od države porekla, može biti potrebna viza za ulazak u Republiku Srbiju.

Potvrda o svrsi boravka:

Ovisno o razlogu vašeg boravka, potrebno je obezbediti dodatnu dokumentaciju.

Finansijska dokumentacija:

 Treba obezbediti dokaze o sredstvima za izdržavanje, kao što su bankovni izvodi ili potvrde o primanjima.

Fotografije:

Dve fotografije 3.5 x 4.5 cm.

Potvrda adrese prebivališta u Srbiji

Dobijanje privremenog boravka u Republici Srbiji može biti složen proces, ali pravilno pripremljeni zahtev i tačna dokumentacija mogu vam pomoći da ostvarite svoj cilj. Budite strpljivi, sledite propisane korake i uskoro ćete biti spremni da uživate u svim pogodnostima koje pruža boravak u Republici Srbiji.

Takodje, pružamo usluge dobijanja Radne dozvole za strance na teritoriji Republike Srbije.

Dobijanje radne dozvole u Srbiji nosi sa sobom niz prednosti koje su posebno važne za strane državljane koji žele da rade u zemlji. Evo nekoliko ključnih prednosti dobijanja radne dozvole u Republici Srbiji:

Zakonito zapošljavanje:

Radna dozvola omogućava stranim državljanima da legalno rade u Srbiji. To pruža sigurnost i zaštitu od nelegalnog rada i eventualnih pravnih problema.

Pristup tržištu rada:

Sa radnom dozvolom, imate pravo da konkurišete za poslove na tržištu rada u Srbiji. Ovo vam otvara vrata za širok spektar profesionalnih prilika i mogućnosti za razvoj karijere.

Radna zaštita i prava:

Kao nosilac radne dozvole, imate pravo na iste radne uslove i zaštitu kao i domaći radnici. To uključuje pravo na minimalnu zaradu, plaćeni godišnji odmor, zdravstveno osiguranje, pravo na sindikalno organizovanje i druge radne beneficije.

Mogućnost produženja boravka:

Radna dozvola vam omogućava da produžite svoj boravak u Srbiji kako biste nastavili da radite. Ovo je posebno važno ako želite da ostanete duže vreme ili da razvijete dugoročnu karijeru u zemlji.

Sticanje iskustva i veština:

Rad u Srbiji pruža vam priliku da steknete nova iskustva, veštine i znanja u struci. Ovo može poboljšati vaše profesionalne mogućnosti i povećati konkurentnost na globalnom tržištu rada.

Finansijska stabilnost:

Radna dozvola vam omogućava da redovno primajte platu i obezbedite finansijsku stabilnost za sebe i svoju porodicu. Možete planirati svoje finansije, investirati ili štedeti za budućnost.

Pozovite nas

+381 69 8100 838

(WhatsApp, Telegram, Viber)

Radno Vreme

Ponedeljak-Petak 8:30 – 16h

Subota 9-14h